Expert advice from Bob Vila, the most trusted name in home improvement, home remodeling, home repair, and DIY.

Bob's Bloggers

A community of bloggers who live and die to DIY

architecture, architectural history

Old House Rescue: Apprentice Store Project

By Wave Avenue on Oct 01, 2013

rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (1)

Threefold Architects designed this award-winning renovation of The Apprentice Store to a family residence.

In this project, the London-based designers converted a set of abandoned warehouses into a contemporary family home in Bath, England.

rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (2) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (3) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (4) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (5)rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (6) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (7) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (10) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (11) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (12) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (13) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (14) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (15) rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (16)rescuing-a-ruin-apprentice-store-project (8)

The Apprentice Store by Threefolds Architects:


The Grade II Listed Apprentice Store started life as a single ancillary building for the adjacent DeMontalt Mill and had been gradually added to over the course of 200 years, evolving ‘organically’ into four conjoined but unconnected buildings. The site is in an Area of Outstanding Natural Beauty just outside of Bath and commands far reaching views of the valley where it stands.

The buildings were on the English Heritage Buildings at Risk register and gradually slipping down the valley due to the unstable geology beneath. Prior to the commencement of project on site, Threefold Architects undertook complex negotiations with the Bath Conservation team to obtain the required permissions for building.

The design approach for this project was driven by a desire to rescue the existing building and ensure its reuse by converting it into a sustainable modern family home. The strategy Threefold Architects followed was a sensitive restoration of the original features by traditional craftsmen and the insertion of contemporary elements expressly articulated from the existing fabric. The scheme knits the four buildings together with a delicate ribbon-like circulation. This passes through a sequence of delightful spaces including large open plan living areas on the south side overlooking the valley and bedrooms across two floors on the more private north side.

Natural light is drawn into the building at every opportunity and used in combination with a palette of simple and robust materials and careful architectural detailing. This approach serves to create a series of dramatic interlinked spaces for this contemporary home.

Photos by Charles Hosea

Visit Wave Avenue »

blog comments powered by Disqus