Latest Discussions : Basement & Foundation

Wings

03:17PM | 09/29/21
Member Since: 09/29/21
1 lifetime posts
ve been in my home for ~5 years. Typically my sump pump runs a lot when it rains - however if it doesn’t rain it doesn’t run - especially in the summer (I could go 2-3 weeks without a cycle). Starting around the beginning of August I noticed it started running once a day and pumping out ~40-50 gallons even when we had no rain (my battery backup tracks #of pumps). About two weeks ago I noticed it started pumping the 40-50 gallons every twelve hours which is starting to have me concerned. I know the water table can shift but early fall should typically be the low point. As an experiment last week I kept manually pumping until the pit would roughly stay empty and it was about 500 gallons in total. About 16 hours later the pit refilled enough so the pump ran again with no rain. So far I turned my house water off for an hour and noticed no leakage, my house is about 500’ from the road where the water main is. I only average using 100-150 gallons of total water a day so I really don’t think that’s it. I did have a pond installed about a year ago (and has been full for 6-8 months) - it’s about 70’ away from the house on pretty flat ground and I would guess the bottom of the pond is probably about the same depth as the sump pit. I have pretty heavy clay soil. Another thing is they started building a new neighborhood about 1500’ away that was mostly flat cornfield with some trees. This land is roughly the same surface elevation as me, if not slight lower. All downspouts, sump drains,etc have been checked and appear to be fine. Could my pond be leaking from that far away or construction impacting from that far away? I’m quite perplexed…


Post a reply as Anonymous

Photo must be in JPG, GIF or PNG format and less than 5MB.

Reply choose button

Anonymous

Post new button or Login button
Register